OYUN TERAPİSİ

Oyun terapisi, çocukların gelişimsel ve daha sonra zihinsel sağlık ihtiyaçlarını karşılamak ve bunlara yanıt vermek için keşfetme ve onu kullanma doğal dürtüsünden yararlanmanın bir dizi yöntemini ifade eder.oyun oynamanın üç işlevi bulunmaktadır;çocuğun bilişsel gelişimini desteklemek,motor kabiliyetlerini geliştirmek ve duygusal dışavurumu sağlamaktır. çocuk oyun oynarken yaşadığı dış dünyanın bir kopyasını oluşturur ve kendi iç dünyasındaki yansımalarını ortaya koyar. yetişkin bir birey kendini sözcükler yoluyla kullanarak çok rahat ifade edebilir, çocukların ise dili oyun;kelimeleri oyuncaklardır. Çocuğun ruhsal yapısını yakından görmek, varsa patolojilerini saptamak ve iyileştirmek için en etkili yöntem oyun terapisidir. çocuğun dış dünyada yaşadığı gerçekliği kendi içinde nasıl algıladığını bilmek önemlidir.oyun terapisinde çocuğun iletişim, stresle başa çıkma , duygusal düzenleme ,ilişki geliştirme , ahlaki yargı,egoyu yükseltme , hayata hazırlık, kendini geliştirme gibi becerileri geliştirilir.Çocuk oyun yoluyla, baş edemediği duyguları ve yaşadığı zorlukları yeniden canlandırma yaparak deneyimler ve üstesinden gelmeye çalışır.Oyun terapisinin çocuğa deneyim ve duygularını yeniden canlandırma fırsatı sunduğu için iyileştirici özelliği vardır. Neden oyun terapisine gidilmeli diye soracak olursanız , şunları söyleyebiliriz;

  • Problemlerle yüzleşemeyen çocuklar onları çözemezler. bu yüzden çocuklara kendilerini ifade edebilecekleri alanı vermek önemlidir.
  •  Genel olarak oyun terapisi, çocuğun problemlerini anlamak, onun duygularını ve tutumlarını keşfetmek ve çocuğu bunlarla yüzleştirerek çözüm getirmesini sağlamak için geliştirilmiş bir tekniktir. 
  •  Davranış problemleri,
  • Ders çalışma problemleri,
  • Konuşma problemleri (kekemelik, bebek konuşması, tekrarlayıcı dil gibi), • Okuma problemleri 
  • Ayrıca akademik ve sosyal olarak potansiyellerini gerçekleştiremeyen, uyku bozukluğu ve kabusları olan, okuldan atılma riski olan, travma yaşamış, duygusal, fiziksel veya cinsel tacize uğramış, evlatlık edinilmiş veya terk edilmiş, boşanmış ebeveynlerinden dolayı acı çeken, kaygı, stres veya fobilerden yakınan, herhangi bir kayıp veya yas yaşayan 
  • İçe çekilmiş veya sürekli mutsuz olan, hasta, engelli veya otistik, arkadaş edinmede güçlük çeken, yaşıtlarıyla veya kardeşleriyle sıkça kavga eden, başkalarına zorbalık eden veya başkaları tarafından zorbalık edilen, uygunsuz davranışlar sergileyen, oyun oynayamayan çocuklar için kullanılan ideal bir yöntemdir.                                                     Oyun terapisi 0-1 yaşından başlamak üzere 12 yaş ve üstüne kadar oyun terapisi uygulanabilir.kurumumuzda oyun terapisi alanında uzman psikologlarımız tarafından danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.

Blog İçeriklerimize de Göz Atın

OYUN ÇOCUĞUN AYNASIDIR  Neden Oyun  Oyun çocukluk çağının en eğlenceli ve doğal öğrenme ortamıdır. Çocuklar

İçeriği Oku »