ÖFKE KONTROL BOZUKLUĞU

Her birimiz sosyal yaşantımız da iyi veya kötü bir çok durumla karşı karşıya kalıyoruz.Bu durumlar karşısında birey davranışsal ve duygusal olarak tepkiler veriyor.Öfke genel olarak insanların algısında olumsuz bir duygu olarak düşünülse de , aslında öfke diğer duygularımız gibi bir duygudur. Bireyin bir durum karşısında mutlu hissetmesi kadar , başka bir durum karşısında kendini öfkeli hissetmesi de gayet normaldir.

 

Yukarıda bahsettiğim gibi öfke diğer duygular gibi bir duygudur. Ve bazı durumlar karşısında öfkeli hissetmek gayet normal bir durumdur.Eğer bireyde görülen bir öfke kontrol bozukluğundan bahsediyorsak, bu durumda yaşanılan öfkenin yoğunluğu, şiddeti ve nasıl ifade edildiği konusunda bazı sıkıntılar olduğundan bahsedebiliriz.öfke kontrol bozukluğu, temelde çeşitli olaylar veya durumlar karşısında yaşanılan öfkenin kontrolünü sağlayamama, öfkenin saldırganlığa dönüşmesi ve bir kişinin kendisi ya da bir başkasına fiziki veya sözlü bir biçimde zarar verecek tepkilerde bulunma durumlarına karşılık gelen bir davranış bozukluğudur.Öfke kontrol bozukluğunun temelinde öfkenin nasıl ifade edildiği yatmaktadır.Öfke meydana geldiğinde diğer duygular gibi dışa vurulması gereken bir duygudur;ancak bunun bireyin kendisi ve çevresi adına sağlıklı bir biçimde yapılması gerekmektedir.

 

Bireyde öfke kontrol bozukluğu söz konusu olduğunda öfkenin dışa vurumu oldukça zordur.Genel bağlamda öfkenin sağlıksız bir hale büründüğünü ve öfke kontrol bozukluğu yaşadığınızı işaret eden temel semptomlar; ani öfke patlamaları, sinirlilik ve yaşanılan kızgınlığa bağlı fiziksel ve duygusal olarak zarar görmeniz veya bir başkasına zarar vermeniz şeklinde ifade edilebilir.

Kendinizi sürekli sinirli ve saldırgan biri olarak tanımlıyorsanız, öfkenizin sizi kontrol ettiğini, öfkelenmeniz sonucu sonradan pişman olacağınız şeyler ağzınızdan çıkıyorsa, öfkenizin size veya bir başkasına zarar verdiğini, insanları incittiğinizi düşünüyorsanız ve öfkeniz hayatınızı, işlevselliğinizi, ilişkilerinizi genel anlamda sosyal yaşamınızı etkiliyorsa öfke kontrol bozukluğu yaşadığınızı söyleyebiliriz. 

Öfke kontrol bozukluğunun sebebi olarak tek bir olaydan bahsedemeyiz. Bireyin öfkesini yönetmesinde güçlük yaşamasında bir çok özellik, olay ve durum etkili olabilmektedir.Öfke kontrol bozukluğunda çocukluk döneminde yaşanan olaylar ve travmalar, dışlanmışlık duygusu,beyin kaynaklı faktörler ve ruhsal sağlık sorunları gibi faktörler etkilidir.

Öfke kontrol bozukluğu tedavisinde hangi yol kullanılırsa kullanılsın temel amaç, öfkenin tamamen ortadan kaldırılması değil; diğer duygular da olduğu gibi öfkenin ve buna bağlı gösterilen tepkilerin nasıl kontrol edilebileceğinin öğrenilmesidir.  Bu amaç doğrultusunda özellikle psikoterapinin (konuşma terapisi) oldukça etkili olduğu bilinmektedir.

Psikoterapi yöntemleri söz konusu olduğunda öfkenizin altında yatan olası sebepleri keşfedebilir, öfkeyi nasıl kontrol edebileceğinizi ve sağlıklı bir şekilde dışa vurabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Böylelikle kısa sürede öfkenin fizyolojik, duygusal ve bedensel yansımalarının üstesinden gelebilirsiniz. 

Bilişsel-Davranışçı Terapi’nin (BDT) öfke kontrolünün sağlanmasında önemli bir terapi tekniği olduğu bilinmektedir. Öfkelenmenize sebep olan olay veya durumlara ilişkin düşüncelerinizin yeniden yapılandırıldığı bir teknik olan BDT, bilişsel ve davranışçı terapi teknikleri ile öfkenin kontrol edilmesini oldukça kolaylaştırmaktadır.

Bu sürece eşlik eden derin nefes ve gevşeme egzersizleri, meditasyon temelli farkındalık eğitimleri ve uygulamaları, ayrıca mizahın kullanımının öğrenilmesi de öfkenin kontrol edilmesi ve dışa vurumunu daha sağlıklı hale getirmektedir.Sizde öfke kontrol bozukluğu konusunda destek almak isterseniz, kurumuzda uzman kişiler tarafından destek alabilirsiniz.

 

 

Blog İçeriklerimize de Göz Atın

OYUN ÇOCUĞUN AYNASIDIR  Neden Oyun  Oyun çocukluk çağının en eğlenceli ve doğal öğrenme ortamıdır. Çocuklar

İçeriği Oku »